Dierenartsengroep Rivierenland

Jongvee

De kalveren zijn uw toekomstige melkkoeien. Daarom is het erg belangrijk dat uw kalveren de juiste groei en ontwikkeling doormaken. Binnen Dierenartsengroep Rivierenland beschikken wij over expertise op dit gebied om u hierin te ondersteunen.

Huisvesting

Juiste huisvesting is cruciaal voor een gezonde opfok. Elk bedrijf is anders en daarom is een standaard advies ook niet te maken. Wij ondersteunen u graag bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van huisvesting waarbij uw kalveren gezond blijven en u prettig en efficiƫnt kunt werken.

Klimaat en Ventilatie

Jonge kalveren zijn erg gevoelig voor kou en extreme warmte. Om bij alle dieren op alle dagen en in alle seizoenen goede luchtverversing te garanderen, is een uitstekend ontwerp van het klimaat- en ventilatiesysteem vereist. Hierin kunnen wij u adviseren, om dit goed te doen hebben wij een nauwe samenwerking met het adviesbureau Vetvice.

Gezondheid

De twee meest voorkomende ziektebeelden bij jongvee zijn diarree en luchtweginfecties. Naast goede huisvesting en goede ventilatie kan vaccinatie u helpen deze ziektebeelden buiten uw bedrijf te houden.

Door droge koeien 3 tot 12 weken voor het afkalven te vaccineren verbeteren zij hun biest en geven via deze biest de kalveren extra afweerstoffen mee. Hiermee is uw kalf beter beschermd tegen de ziektekiemen die diarree veroorzaken en op elk bedrijf aanwezig zijn. Door jaarrond te vaccineren houdt u de infectiedruk laag en de afweer van uw kalveren hoog.

Om uw jongvee te beschermen tegen luchtweginfecties, kunt u uw kalveren vaccineren tegen pinkengriep. Dit kan al enkele dagen na geboorte door middel van een neusvaccinatie of vanaf 2 weken door middel van een vaccinatie in de nek. Overleg met uw dierenarts wat het beste past bij uw bedrijfssituatie. Ook hier geldt; door het hele jaar door te vaccineren houdt u de infectiedruk laag en de afweer van uw kalveren hoog.