Dierenartsengroep Rivierenland

Ringschurft

Ringschurft is geen schurft veroorzaakt door een parasiet, maar door een schimmel. Deze aandoening is zeer besmettelijk, wordt overgedragen via de schimmelsporen en blijft langdurig op bedrijven aanwezig. Kalveren groeien langzamer en het kost veel arbeid om de dieren te behandelen of er volledig vanaf te komen. Voorkomen is beter dan genezen!

Het is een vervelend bedrijfsprobleem wat meer schade aan het vee brengt dan men in eerste instantie zou denken. De dieren hebben minder weerstand en zijn gevoeliger voor andere ziekten. Ze groeien beduidend langzamer dan gezonde kalveren.

De meest voorkomende overdrachtsroute is direct contact tussen besmette en gevoelige dieren. Schimmelsporen kunnen ook overgebracht worden via de omgeving en via halsters, scheermachines, injectiespuiten, naalden en de handen van de veehouder.

Ringschurft is ook besmettelijk voor mensen! Bij besmetting geeft het grote, rode, pijnlijke ronde plekken. Wees dus altijd alert bij contact met zieke dieren. Denk hierbij ook aan andere erfbewoners en betreders.

Om van de ringschurft als bedrijfsprobleem af te komen moeten de kalveren voordat ze de ringschurft oplopen preventief tweemaal gevaccineerd worden met een interval van 10 tot 14 dagen. Dan kan volledige immuniteit behaald worden.