Dierenartsengroep Rivierenland

Kalverdiarree

Kalverdiarree is een veel voorkomend probleem. Het veroorzaakt groeiachterstand, sterfte, veel extra arbeid en gaat ten koste van het werkplezier. Daarnaast wordt in de melkperiode een belangrijke basis gelegd voor de melkproductie van de toekomstige lactaties. Iedere oorzaak voor groeivertraging betekent een gemiste kans om het maximaal haalbare uit het potentieel van de toekomstige koe te halen. Door een efficiëntere jongveeopfok kan er minder jongvee aangehouden worden, waardoor er meer melkvee op de aanwezige fosfaatrechten gehouden kan worden. Het voorkomen van kalverdiarree door middel van een vaccinatie is dus een zeer goede investering.

De meest voorkomende besmettelijke oorzaken van diarree zijn de bacterie Escheria coli, het Rota virus, het Corona virus en Cryptosporidium. Vanaf een leeftijd van enkele weken oud kan ook Coccidiose een belangrijke oorzaak zijn.

Kalveren krijgen via de biest van het moederdier afweerstoffen binnen. Het is van groot belang dat het kalf na geboorte zo snel mogelijk 2 liter goede kwaliteit biest krijgt en binnen de eerste 12 levensuren opnieuw 2 liter biest.

Door de moederdieren tijdens de droogstand te vaccineren maken ze extra afweerstoffen aan en produceren ze ‘superbiest’. Hierdoor zijn de kalveren beter beschermd tegen het Rotavirus, het Coronavirus en de bacterie Escheria coli.

Met de colostrometer (= biestmeter; verkrijgbaar op de praktijk) kunt u binnen 3 seconden zien hoe de kwaliteit van de biest is. Tevens kunnen wij van gezonde kalveren van +/- 3 dagen oud bloed afnemen om te kijken of ze voldoende afweerstoffen in het bloed hebben. Is de uitslag van een van deze onderzoekjes onder de maat dan adviseren wij vaccinatie van droogstaande koeien waardoor ze hoogwaardige biest produceren.

De vaccinatie kan het beste 12-3 weken voor de verwachte afkalfdatum gegeven worden en kan bijvoorbeeld makkelijk gecombineerd worden met een bezoek iedere 6 weken om de kalveren te onthoornen, PBB en andere vaste bezoeken.