Dierenartsengroep Rivierenland

Wat is hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid is een ontstekingsproces tussen het hoefbeen en de hoefwand. Deze verbinding wordt door dit ontstekingsproces heel zwak, waardoor het hoefbeen kan kantelen en/of verzakken.

Hoefbevangenheid is erg pijnlijk; het paard is kreupel of wil helemaal niet meer lopen/staan. In het chronische stadium zijn vaak ringen in de hoefwand zichtbaar.

Diagnose

De diagnose van hoefbevangenheid wordt meestal gesteld aan de hand van de klinische verschijnselen. Om meer inzicht te krijgen in de stand van het hoefbeen binnen de hoornschoen kan een röntgenfoto gemaakt worden.

Behandeling

In het acute stadium is direct onderzoek door een dierenarts noodzakelijk. Dit omdat de aandoening erg pijnlijk is en er in het acute stadium nog de meeste progressie is te behalen met de juiste therapie.
Medicatie bestaat uit pijnstillers, ontstekingsremmers, bloedverdunners en bloedvatverwijders. Dit alles is erop gericht om het onstekingsproces in de hoef zo snel mogelijk te verminderen.
In ernstige gevallen kan het hoefbeen door de zool naar buiten komen. Indien deze complicatie optreedt is euthanasie helaas de enige optie.

Wat te doen om hoefbevangenheid te voorkomen?

Het belangrijkste is dat het paard in optimale conditie is, liever te schraal dan te dik. Het beperken van de suikeropname (fructaan) is hierbij essentieel. Maatregelen die hierbij helpen zijn:

  • een schrale weide
  • weinig tot geen krachtvoer
  • goede vitaminen/mineralen voorziening
  • voldoende beweging

Op www.paardnatuurlijk.nl staat elke dag een fructaan-index. Deze geeft aan hoe groot het risico is op hoefbevangenheid. Ook staat op deze site duidelijk uitgelegd wat fructaan precies is en doet.

Wat te doen in het geval van hoefbevangenheid tot de dierenarts er is?

Wanneer uw paard hoefbevangen lijkt, is het belangrijk om direct de dierenarts te consulteren. Tot die tijd mag uw paard absoluut niet lopen en mag alleen op zachte bodem staan. De hoeven koelen met ijs of ijskoud water is altijd goed.