Dierenartsengroep Rivierenland

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door het toxine van een bacterie. Het paard krijgt deze bacterie binnen via een wond(je). Ook de navelstreng is een gevoelige plek.

De toxinen van deze bacterie richten zich op het zenuwstelsel. Symptomen zijn spastische spiersamentrekkingen, het paard is dan heel stijf. De kaken zitten vaak ook heel stijf op elkaar, vandaar dat de ziekte vroeger ook wel ‘kaakklem’ genoemd werd. Uiteindelijk worden ook de ademhalingsspieren aangetast, waar de meeste paarden aan overlijden. In het oog zie je vaak het derde ooglid voor de oogbol, welke normaliter niet zichtbaar is.

Vaccinatie is niet verplicht om wedstrijden te mogen rijden. Vaccineren tegen tetanus moet eens per twee jaar plaatsvinden. Omdat de vaccinatie gecombineerd wordt met influenza worden vrijwel alle paarden elk jaar geënt. Apart geven kan eventueel wel, maar brengt extra kosten met zich mee.

Door drachtige merries goed te vaccineren is het veulen direct beschermd. Het veulen kan dan op de leeftijd van 6 maanden gevaccineerd worden.