Dierenartsengroep Rivierenland

Rhinopneumonie

In de volksmond ook wel ‘rhino’ genoemd. Deze infectie wordt veroorzaakt door een herpesvirus en heeft verschillende verschijningsvormen:

  • Verkoudheidsvorm
  • Neurologische vorm
  • Abortusvorm

De neurologische vorm is het meest gevaarlijk, omdat hierbij verlamming optreedt. De abortusvorm geeft abortus of zeer zwakke veulens bij de geboorte.

Veel paarden scheiden het virus uit. Meestal wordt een ander paard daar niet ziek van, maar bij intensief contact of dieren met een slechte afweer (heel jong, heel oud, drachtig of ziek) zijn kwetsbaar.
Symptomen zijn koorts, neusuitvloeiing, dikke benen, abortus, ongecoördineerd lopen, verlammingsverschijnselen en een slechte eetlust.

Vaccinatie tegen de neurologische vorm helpt helaas niet. Om de verkoudheidsvorm te voorkomen moet er twee keer per jaar gevaccineerd worden. Om drachtige merries te beschermen tegen abortus moet er minimaal in de 5e, 7e en 9e maand van de dracht gevaccineerd worden. Dit is echter geen garantie dat abortus niet meer voorkomt, het verminderd wel de kans erop. De basisvaccinatie bestaat uit twee entingen, daarna elke zes maanden een herhalingsenting. Veulens kunnen vanaf 6 maanden leeftijd gevaccineerd worden.

Vaccineren is niet verplicht, de KNHS wijst leden wel vaak op de voordelen ervan. Wanneer er een uitbraak is worden wedstrijden vaak afgelast.