Dierenartsengroep Rivierenland

Een wormenkuur voor paarden in Meteren of Werkhoven

Om maar gelijk de eerste fabel de wereld uit te helpen; een paard zonder wormen bestaat niet en daarom is ontworming met een wormenkuur bij paarden vroeg of laat nodig. Een goed ontwormbeleid betekent dat de kans op worminfectie zo klein mogelijk wordt gehouden en dat uw paard er geen klachten van ondervindt. Een wormvrij paard creëren gaat dus niet lukken.

Welke symptomen zijn er zichtbaar bij een heftige worminfectie bij paarden waarvoor een wormenkuur nodig is?

Wanneer uw paarden last hebben van wormen en dus een wormenkuur nodig hebben, dan vertonen zij verschillende symptomen. Wij zetten er een paar voor u op een rijtje:

  • Ze hebben diarree
  • Het haar wordt dof
  • Ze krijgen bleke slijmvliezen
  • Uw paarden hebben milde koliekklachten
  • Uw paarden vermageren wanneer er ontworming nodig is
  • Ze hebben een hangbuik (het zogenaamde ‘wormenbuikje’)
  • In ernstige gevallen krijgen de paarden vochtophoping onder de buik

In de winterperiode kunnen de klachten als gevolg van wormen veel ernstiger zijn dan in een andere periode en dan is een wormenkuur voor uw paarden zeker nodig. Ook moet ontworming bij paarden in de winter sneller plaatsvinden, ook in Werkhoven en Meteren. Tijdens de koude wintermaanden komen er namelijk massaal larven vrij uit de darmwand. Om ernstige klachten te voorkomen moet ontworming in dit geval snel plaatsvinden.

Laat aanvullend onderzoek doen naar een worminfectie

Door het doen van mestonderzoek en/of bloedonderzoek kan de eventuele diagnose van een wormbesmetting gesteld worden. Ook kan er bepaald worden in welke dosis ontworming bij uw paarden nodig is. Voor mestonderzoek kunt u altijd een klein beetje mest op de praktijk van DG Rivierenland afgeven. Voor bloedonderzoek komt onze paardendierenarts bij u langs. Informeer altijd van tevoren even wat voor uw paard/in uw situatie de beste optie is. Dan kunnen onze veeartsen uit Meteren of Werkhoven een passende wormenkuur voor uw paarden voorschrijven. Ook voor verschillende vaccinaties bij uw paard kunt u bij ons terecht. Voor vragen zijn wij ook altijd telefonisch bereikbaar op 0345-573211.