Dierenartsengroep Rivierenland

Schapen ontwormen in Werkhoven of Meteren

Ontwormen is bij schapen soms echt nodig, dus ook in Meteren, Werkhoven of omgeving. Schapen krijgen niet zo vaak last van wormen, maar een wormeninfectie kan voor hen toch erg gevaarlijk zijn. Wormen waar schapen vaak last van krijgen, zijn maagdarmwormen. Er zijn verschillende soorten maagdarmwormen. Andere meest voorkomende en gevaarlijke wormensoorten zijn de voorjaarsworm en de rode lebmaagworm. Ook de bekendere lintworm komt vaak voor. Wanneer uw schapen besmet zijn met lintwormen, herkent u deze eenvoudig in de mest van de lammeren en jonge ooien. Lintworm is bij schapen echter ongevaarlijk, dus ontwormen is in dat geval ook niet nodig.

Zorg naar wens voor dier en mens
Spoeddienst 24 uur per dag bereikbaar
Aangesloten bij het Huisdieren ZorgPlan

Hoe gaat het ontwormen van schapen in zijn werk?

Bij een wormbesmetting is het vaak raadzaam om uw schapen niet te laten grazen op grasland waar vorig jaar schapen hebben gelopen die besmet waren met wormen. Daarnaast wordt er bekeken met welk wormmiddel we uw schapen het best kunnen ontwormen. Er zijn namelijk wormmiddelen in vier verschillende groepen. De middelen uit groep 1, de benzamidazolen, zijn zeer geschikt voor Nermatodiruswormen, die veel voorkomen. Zijn er naast deze wormen ook Haemoncuswormen aangetroffen? Dan is ontwormen met een sterker middel uit groep 2,3 of 4 noodzakelijk. Hierin vallen sterkere middelen met een hogere dosis geneesmiddelen.

Vraag om persoonlijk advies

Wanneer uw schapen of geiten in Werkhoven of Meteren zijn besmet met een worminfectie en ontwormen dus noodzakelijk is, raak dan niet in paniek. Sommige wormen zijn ongevaarlijk voor uw dieren en tegen veel wormbesmettingen kan onze veearts actie ondernemen. Vraag daarom om persoonlijk en deskundig advies. U neemt hiervoor contact met ons op door te bellen naar 0345-573211.